Sturen op betaalbaarheid

Sturen op betaalbaarheid

Leer in een dagdeel hoe u de betaalbaarheid van het wonen kunt vergroten

Prijs op aanvraag

Betaalbare huur

Betaalbaarheid van wonen is een groeiend probleem. Huurders ervaren vaker financiële problemen en corporaties zijn door heffingen en andere financiële druk genoodzaakt huren (maximaal) te verhogen. Huurders in de lagere inkomensgroepen zijn al bijna 40 procent van hun inkomen kwijt aan huur. Factoren die deze stijging veroorzaken:

  • Stijgende energielasten en achterblijvende koopkrachtontwikkeling.
  • Tekort aan betaalbare (goedkopere) woningen neemt toe doordat ouderen langer zelfstandig blijven wonen, 'scheefwoners' blijven zitten en er maar weinig nieuwbouw van sociale huurwoningen is.

Financieel gezien lopen corporaties veel risico's als huurders de huur niet meer kunnen betalen. In deze workshop wordt aan de hand van de Nibud-methode van budgetteren uitgelegd hoe betaalbare huur kan worden bepaald.

Waar liggen uw kansen? En wat kunt u morgen zelf doen om ervoor te zorgen dat uw bewoners een realistische huur betalen? Hoe kunt u bij aanvang van de verhuring, de woonlasten en de financiële draagkracht van uw huurder in balans houden, zodat uw huurder prettig kan wonen en leven en u niet achter uw huur aan hoeft?

Voor wie?

De training is geschikt voor managers Wonen, woondiensten, wijkteammedewerkers, woonconsulenten en verhuurmakelaars die betrokken zijn bij het thema 'betaalbaarheid van woningen'.

Inhoud

De volgende onderdelen komen tijdens de workshop aan de orde:

  • De verschillende factoren die een rol spelen bij betaalbaarheid
  • De risicogroepen
  • Het effect van onbetaalbaarheid op financiële problemen
  • Mogelijke interventies
  • Voorbeelden voor prestatieafspraken

Over de training

Deze workshop bestaat uit 1 dagdeel. De studiebelasting naast de lesdag bedraagt 2-3 uur. Dit  bestaat uit het lezen van achtergrondinformatie en/of een praktische huiswerkopdracht.

  • Mbo+, hbo werk- en denkniveau
  • Deze workshop wordt in company aangeboden bij u op locatie. De inhoud kan worden afgestemd op uw wensen.

Meer informatie of vragen?

Neemt u dan contact op met het Nibud opleidingssecretariaat: opleidingen@nibud.nl, 030-23 91 392.

 


CRKBO geregistreerd

Het Nibud is als opleidingsinstituut geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Hierdoor is een deel van de opleidingen die het Nibud aanbiedt aan professionals uitgezonderd van de BTW-plicht.

030 - 2391 350

We denken graag met u mee

Nibud ondersteunt professionals