Budgetcursus Omgaan met geld

Omgaan met geld

Stel uw eigen cursus samen met het lesmateriaal Omgaan met Geld

Locatie Na afronden van de bestelling, ontvangt u binnen 5 werkdagen uw persoonlijke inloggegevens.
Duur 1 jaar (toegang tot het online materiaal - verlenging mogelijk)
€ 254,95 Excl. BTW

Modulaire budgetcursus

Van mensen wordt verwacht dat zij financieel redzaam zijn. Maar lang niet iedereen redt het geheel op eigen kracht. Recent onderzoek van Nibud laat zien dat ruim een kwart (27 procent) van de huishoudens niet weet of ze recht hebben op tegemoetkomingen, zoals toeslagen. De helft van de huishoudens heeft geen idee hoeveel geld ze maandelijks uitgeven aan hun abonnementen en minstens 40 procent van de Nederlanders worstelt met de financiële administratie.

Cliënten financieel redzaam maken

Met het lesmateriaal Omgaan met geld werken deelnemers aan het vergroten van hun financiële vaardigheden. Het is de bedoeling dat zij gewoontegedrag doorbreken en dat zij bewust werken aan gedragsverandering voor de lange termijn.

De deelnemers hoeven niet zelf over alle vaardigheden te beschikken. Het is belangrijk om te weten wat je níet weet of kan, zodat je daarvoor anderen kunt raadplegen. Na afloop is de deelnemer in staat om zelfstandig zijn financiële huishouden te voeren en tijdig hulp in te schakelen bij problemen.

Leerbehoeften deelnemers centraal

In de opzet van de vernieuwde cursus staan de leerbehoeften van de deelnemers centraal. De deelnemers kunnen op een overzicht met onderwerpen aankruisen wat zij zouden willen leren. Er zijn veel onderwerpen om uit te kiezen, dus er is voor elk wat wils. Ook kan een deelnemer zelf onderwerpen of thema’s aandragen.

Alle deelnemers geven individueel hun leerbehoeften aan. Daarna bespreekt u dit in de groep en bepaalt u samen met de groep welke onderwerpen u gaat behandelen.

Opbouw van de modules

Het lesmateriaal bestaat uit 6 modules

1. Je geldzaken op orde
2. Omgaan met je inkomen
3. Nu rondkomen
4. Rondkomen in de toekomst
5. Omgaan met je schulden
6. Geld en gedrag

In de laatste module Geld en gedrag kunt u werken aan de motivatie, self-efficacy en zelfcontrole van de deelnemers.

De onderwerpen in de modules zijn geschikt voor zowel preventieve als curatieve aanpak. Er zijn ook onderwerpen die niet echt populair zijn, maar wel zinvol om in te zetten. Tot slot zijn er ook onderwerpen waarmee de deelnemer een succeservaring kan hebben.

Deze modules kunt u vinden in een online omgeving en bevatten elk:

  • een werkblad voor deelnemers
  • een doel- & actieplan voor deelnemers
  • een infosheet voor docenten
  • een PowerPoint presentatie

U kunt de lessen eventueel aanvullen met praktijkexcursies of gastlessen.

Voor een voorbeeld van een les en werkblad, bladert u in onderstaand ISSUU-bestand.

 

Docentenhandleiding en forum

In de docentenhandleiding leest u hoe u de modules kunt inzetten.

Bekijk de samenvatting van de docentenhandleiding.

In de online leeromgeving heeft u daarnaast ruimte om vragen te stellen en ervaringen of tips uit wisselen met andere docenten.

Doelgroep 

De cursus richt zich op mensen die moeite hebben met omgaan met geld en daardoor een risico lopen op financiële problemen of deze al hebben.

Het lesmateriaal is geschikt voor deelnemers die het Nederlands op NT2-niveau beheersen.

De deelnemers werken aan vaardigheden en houding en is niet gericht op het oplossen van problematische schulden. De cursus is dus niet geschikt voor personen met acute schulden, waarbij een huisuitzetting of het afsluiten van de energie dreigt.

Online toegang tot het lesmateriaal

Als u op deze pagina op de bestelknop klikt (helemaal bovenin dit scherm) en het bestelproces succesvol afrondt, ontvangt u vrijwel direct een bevestiging van uw bestelling.

Binnen maximaal 5 werkdagen ontvangt u instructies met daarbij uw persoonlijke inloggegevens. 

Met het plaatsen van deze bestelling heeft u 1 jaar toegang tot het materiaal. U ontvangt 1 maand voordat de toegang eindigt een mail met het verzoek of u wilt verlengen. Doet u niets, dan eindigt de toegang, na 1 jaar gerekend vanaf de besteldatum.

Ontvangt u geen bevestigingsmail of instructies? Neemt u dan contact met ons op (030-2391389). 

 

030 - 2391 350

We denken graag met u mee

Nibud ondersteunt professionals