'Handreiking: 'Bevorderen van financieel gezond gedrag'

Bevorderen van financieel gezond gedrag

Praktische aanbevelingen voor professionals

Gratis

Handreiking: 'Bevorderen van financieel gezond gedrag'

Het Nibud biedt professionals een handreiking met praktische aanbevelingen om mensen met schulden te helpen hun financieel gedrag te bevorderen. Aan de hand van de Nibud-competenties beschrijft Nibud-onderzoeker Tamara Madern de resultaten uit haar promotie-onderzoek en laat zien hoe deze zijn toe te passen zijn in de beroepspraktijk.

Hiermee is de handreiking een waardevol instrument voor schuldhulpverleners, budgetcoaches en andere professionals die werken met mensen met financiële problemen.

Handvatten om (ernstige) schulden te voorkomen

Als we echt de schuldenproblematiek willen aanpakken moeten we meer investeren in het vroegtijdig aanpakken van schulden. Schuldhulpverlening is een oplossing voor als je helemaal vast bent gelopen, daar moeten we in de aanpak voor gaan zitten. Maar hoe voorkom je dat?

Tamara Madern: "Uit mijn onderzoek blijkt dat mensen met lichte financiële problematiek, juist heel erg hun best doen om er weer uit te komen. Ze gaan onder andere verantwoorder besteden. Ze zijn heel bewust bezig om de financiële problemen het hoofd te bieden, maar doen dat vaak niet gestructureerd en teveel gericht op de korte termijn. Juist in deze fase zou er meer hulp voor de schuldenaar moeten zijn. Door een meedenkende houding van schuldeisers en ondersteuning van maatschappelijk organisaties (persoonlijk, maar zeker ook digitaal) kunnen deze mensen beter geholpen worden."

In de Handreiking ‘Bevorderen van financieel gezond gedrag’ vindt u hiervoor praktische aanbevelingen en mogelijk acties om hieraan bij te dragen. De handreiking is de uitwerking van het proefschrift van Nibud-onderzoeker Tamara Madern, die in 2015 is gepromoveerd met haar onderzoek naar gezond financieel gedrag, en wat dat gedrag bevordert of belemmert.

030 - 2391 350

We denken graag met u mee

Nibud ondersteunt professionals