Voor boven de 18

Geldwijzer Bijna 18

Aantrekkelijk en effectief instrument in de schuldpreventie voor 18-jarigen

€ 7,50 Excl. BTW

18 = Volwassen?! = Financieel redzaam

Op hun 18e verjaardag zijn jongeren officieel meerderjarig en volwassen. De overheid verwacht dat ze op dat moment ook financieel redzaam zijn. Daar hoort bijvoorbeeld bij dat ze zelf een zorgverzekering kunnen afsluiten, maar ook dat ze zelfaansprakelijk zijn voor schulden.

Niet vanzelf redzaam

Meerderjarig worden betekent echter niet altijd dat jongeren ook meteen financieel redzaam zijn, zo blijkt uit Nibud-onderzoek. Naarmate jongeren ouder worden, komen ze vaker geld te kort: 37 procent van de mbo’ers van 18 jaar en ouder heeft momenteel een schuld. Eén op de vier heeft betalingsachterstanden.

Preventie rondom 18e verjaardag

Alle veranderingen maken de 18e verjaardag tot een cruciaal moment. Jongeren kijken ernaar uit en zijn nieuwsgierig naar de veranderingen. Voor gemeenten die hun jonge inwoners preventief willen informeren over geldzaken, is deze verjaardag daarom een goed moment om de jongere te benaderen. Het Nibud faciliteert gemeenten in hun jongerenvoorlichting.

Geldwijzer Bijna 18

De Geldwijzer Bijna 18 is een compact en compleet overzicht van wat jongeren moeten en mogen als ze bijna 18 zijn. De Checklist Bijna 18: Wat mag? Wat moet? staat centraal. Het boekje biedt per onderwerp een overzichtelijk stappenplan, checklists, handige tips en verwijzingen. Met dit boekje worden jongeren perfect voorbereid op de (financiële) veranderingen die hun 18e verjaardag met zich meebrengt. Gemeenten zoals gemeente Dordrecht en gemeente Nieuwegein sturen dit boekje al aan hun inwoners die 18 worden. Als standaardboek, of in een ‘op maat-editie’. In een editie op maat nemen gemeenten ook hun lokale inkomensondersteunende regelingen op.

Staffelkorting

 • Vanaf 100 exemplaren krijgt u een korting van 10%.
 • Vanaf 250 exemplaren krijgt u een korting van 25%.

Wilt u hier gebruik van maken? Neem dan contact op met Geert-Jan van der Veen

Preview

Specificaties

 • aantal pagina's: 64
 • verschijningsdatum: januari 2020
 • afmetingen: 14,8 cm x 21 cm
 • gewicht: 160 gram
 • binnenwerk is in kleur
 • ISBN 978-90-8904-112-8

Competenties

Deze uitgave is gebaseerd op de competenties(pdf) van het Nibud waarin staat wat 18-jarigen moeten weten en kunnen op het gebied van geld. Kerndoel is dat zij zelfstandig functioneren zonder dat er problematische schulden ontstaan. Ze moeten dus in staat zijn zelfstandig te leven en wonen, waarbij:

 • ze op korte en lange termijn aan alle betalingsverplichtingen voldoen
 • de huishoudfinanciën in balans zijn
 • er een positief eigen vermogen is.

030 - 2391 350

We denken graag met u mee

Nibud ondersteunt professionals