Workshop Betaalgedrag beïnvloeden

Workshop Betaalgedrag beïnvloeden

Gericht op praktische maatregelen die de inwoners stimuleren de lokale belastingen te betalen.

Locatie Utrecht
Duur 1 dag
€ 385,00 Excl. BTW

Betaalgedrag beïnvloeden

De workshop Betaalgedrag beïnvloeden is voor iedereen die effectiever wil heffen en invorderen. Gericht op praktische maatregelen die de inwoners of bedrijven helpen met het betalen van lokale belastingen. Door de combinatie van de kennis en ervaring van het Nibud en Involon is een unieke workshop ontwikkeld waarbij de achtergronden, gedragingen en interacties van de heffer en de invorderaar aan die van de belastingbetaler worden gekoppeld.


 • Duur: 1 dag
 • Kosten: € 385,- p.p. (excl. BTW)
 • Locatie: Utrecht. Op loopafstand van NS-station
 • Datum: 19 maart 2020


 • Omschrijving

  De schuldenproblematiek in Nederland neemt toe. 2,6 miljoen huishoudens komen moeilijk rond. Lokale belastingen worden niet betaald en invorderingsmaatregelen zijn steeds minder effectief. Hoe komen we in contact met onze doelgroep? En hoe kunnen we inwoners en bedrijven helpen hun lokale belastingen te betalen?

  Wat zijn de verschillende psychologische principes die gedrag beïnvloeden, zoals automatisch gedrag, gewoontegedrag, schaarste, kuddegedrag en framing. En hoe kunnen we in het vakgebied van de lokale belastingen gebruik maken van wat we weten over gedrag en betaalgedrag? Welke interventies kun je toepassen en hoe effectief zijn die?

  In één 1 dag leert u uzelf en uw belastingbetaler beter kennen en krijgt u instrumenten in handen waarmee u het betaalgedrag positief kunt beïnvloeden.

  Voor wie

  Deze workshop is bedoeld voor medewerkers en leidinggevenden van lokale belastingorganisaties. Meer specifiek de afdelingen belastingen, heffingen, invordering, kwijtschelding en het klantcontactcentrum.

  Het programma

  Een greep uit de onderwerpen:

 • Feiten en cijfers
 • Niet-willers en niet-kunners
 • Het (onbewuste) gedrag van de belastingbetaler
 • Het (onbewuste) gedrag van de heffer, invorderaar
 • Kennis en ervaringen vanuit de gedragswetenschappen
 • Effectieve interventies in het belastingproces
 • Mondelinge en schriftelijke communicatie in het belastingproces

 • Docent: Pauline Mulder

  Pauline Mulder

  Pauline Mulder is docent bij het Nibud en als financieel coach gespecialiseerd in het maken van financiële plannen als uitgangspunt voor budgetbegeleiding en financiële hulpverlening.

  Het opleidingsmateriaal

  Een print van de getoonde dia’s. De dia’s zijn zodanig samengesteld dat ze kunnen dienen als naslagwerk met verwijsbronnen. Verder ontvangt u casuïstiek, een link naar de e-learning Geldstress en een voorbereidende huiswerkopdracht.

  Samenwerking met Involon

  Door de combinatie van de kennis en ervaring van het Nibud en Involon is een deze workshop ontwikkeld. Involon heeft alle kennis en ervaring op het vakgebied van de lokale belastingen, de kwijtschelding en de belastingprocessen. Door de combinatie van onze kennis en ervaring is een unieke workshop ontwikkeld waarbij de achtergronden, interacties en de gedragingen van de heffer en de invorderaar met die van de belastingbetaler worden gekoppeld.

  Aanmelden via Involon

  U kunt zich voor deze workshop aanmelden bij Involon.


  Extra informatie

  Deelnamekosten € 385,- per persoon. Het cursusgeld is excl. BTW en voor het overige "all inclusive". Inclusief het les- en leermateriaal, koffie, thee, frisdrank en tussen de middag een uitgebreid lunchbuffet.

  Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met Involon, via T. 024 - 64 85 900 of info@involon.nl.

030 - 2391 350

We denken graag met u mee

Nibud ondersteunt professionals