Sturen op betaalbaarheid

Betaalbare huur

Leer in een dagdeel hoe u de betaalbaarheid van het wonen kunt vergroten

Prijs op aanvraag

Betaalbare huur

Betaalbaarheid van wonen is een groeiend probleem. Huurders ervaren vaker financiële problemen en corporaties zijn door heffingen en andere financiële druk genoodzaakt huren (maximaal) te verhogen. Huurders in de lagere inkomensgroepen zijn al bijna 40 procent van hun inkomen kwijt aan huurlasten. Factoren die deze stijging veroorzaken:

  • Stijgende energielasten en achterblijvende koopkrachtontwikkeling.
  • Tekort aan betaalbare (goedkopere) woningen neemt toe doordat ouderen langer zelfstandig blijven wonen, 'scheefwoners' blijven zitten en er maar weinig nieuwbouw van sociale huurwoningen is.

Financieel gezien lopen corporaties veel risico's als huurders de huur niet meer kunnen betalen. In deze workshop wordt aan de hand van de methodiek betaalbare huur uitgelegd hoe betaalbare huur kan worden bepaald.

Wat is nu betaalbaarheid? Welke huur kan een huurder opbrengen? En hoe kunnen we er voor zorgen dat een huurder de lasten kan blijven betalen? Daarvoor is inzicht nodig in de budgetten van verschillende typen huishoudens. Tijdens de workshop komt aan bod hoe deze budgetmethode wordt ingezet om een betaalbare huur te bepalen. 

Voor wie?

De training is geschikt voor managers Wonen, woondiensten, wijkteammedewerkers, woonconsulenten en verhuurmakelaars die betrokken zijn bij het thema 'betaalbaarheid van woningen'.

Inhoud

De volgende onderdelen komen tijdens de workshop aan de orde:

  • De verschillende factoren die een rol spelen bij betaalbaarheid
  • Methodiek betaalbare huur
  • Het effect van onbetaalbaarheid op financiële problemen
  • Mogelijke interventies
  • Voorbeelden voor prestatieafspraken

Over de training

Deze workshop bestaat uit 1 dagdeel. De studiebelasting naast de lesdag bedraagt 2-3 uur. Dit  bestaat uit het lezen van achtergrondinformatie en/of een praktische huiswerkopdracht.

  • Mbo+, hbo werk- en denkniveau
  • Deze workshop wordt in company aangeboden bij u op locatie. De inhoud kan worden afgestemd op uw wensen.

Meer informatie of vragen?

Neemt u dan contact op met het Nibud opleidingssecretariaat: opleidingen@nibud.nl, 030-23 91 392.

 


CRKBO geregistreerd

Het Nibud is als opleidingsinstituut geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Hierdoor is een deel van de opleidingen die het Nibud aanbiedt aan professionals uitgezonderd van de BTW-plicht.

030 - 2391 350

We denken graag met u mee

Nibud ondersteunt professionals